Ronald McDonald Hus vid Universitetssjukhuset i Linköping – ett hem hemifrån

Huset 036.jpg

Linköping fick Sveriges fjärde Ronald McDonald Hus 2009.
Det invigdes i augusti 2009 av HKH Prinsessan Madeleine. Sedan dess har tusentals familjer och barn bott här under sjukhusvistelsen. Möjligheten att få vara tillsammans under en svår tid har underlättat mycket berättar flera familjer. 

När det är fullbelagt kan 18 familjer bo här samtidigt.

Vi strävar efter att alltid ha hög kvalitet, ett miljövänligt tänk och att skapa ett varmt och ombonat Hus, där varje familj får sitt eget gästrum. I de gemensamma utrymmena finns kök, matrum, lekrum, vardagsrum, bibliotek, rörelserum och tvättstuga.

Till Universitetssjukhuset remitteras svårt sjuka barn från hela regionen och Sverige. Det kan vara till barnonkologen, barnkirugin, PNUT, neonatal avdelningen och hand- och plastikkirurgiska kliniken. På Ronald McDonald Hus kan de bo tillsammans sina familjer under påfrestande behandlingsperioder, oavsett om sjukhusvistelsen sträcker sig över ett par dagar, veckor, månader eller längre.

I Huset kan familjerna laga sin egen mat, stryka, tvätta, koppla av, umgås med andra i samma sits och hämta kraft i en miljö som påminner om den därhemma. Att kunna samla kraft mellan behandlingstillfällena på sjukhuset är viktigt både för föräldrar och barn.

Under en tuff tid i livet gör närheten till familjen tillvaron lite lättare – det är själva grundtanken med Ronald McDonald Hus. Vårt mål är att alla ska känna sig som hemma i Huset och att vardagen underlättas för hela familjen!

Ronald McDonald Hus i Linköping ägs och drivs av en icke vinstdrivandestiftelse och har en egen styrelse bestående av representanter för sjukhuset, näringslivet samt McDonald’s.

Styrelsemedlemmar är:
Anders Petersson, representant patientförening (ordförande)
Mats Löfgren , representant Näringslivet (vice ordförande)
Christina Karlsson, Verksamhetschef Barnsjukhuset
Ivan Ström, McDonald’s Franchisetagare
Stefan Ståhlmalm, McDonald’s Franchisetagare
Patrik Forsman, McDonald’s Franchisetagare
Tomas Nilsson, Sitechef Coor Service Managment
Ulric Zinnerfors, McDonald’s Franchisetagare
Jacob Westerholm, Svenska McDonald’s
Susanne Rydjer, Svenska McDonald’s
Christina Johansson, Verksamhetschef Onkologiska kliniken
Ann-Sofie Lantz, Ledamot Patientförening
Elisabeth Kristansen, Produktionsenhetschef Region Östergötland
Carina Eriksson, McDonald’s Franchisetagare

Dataskyddsombud: Katarina Hågfeldt-Collin